Galm op kantoor? 7 tips om dit op te lossen 

In dit artikel gaan we dieper in op het ontstaan van galm en het verhelpen van een echo. Geen tijd voor een langere uitleg en direct behoefte aan een oplossing? Lees dan de korte samenvatting met tips.

Samenvatting met praktische tips

Om galm op kantoor te verminderen moet je meer zachte materialen gebruiken in je kantoorinrichting. Deze zullen het geluid dempen in plaats van weerkaatsen, waardoor je een echo voorkomt. Praktische tips om galm te verminderen:

7 praktische tips

  1. 1
    Plaats meer planten (bijvoorbeeld in een akoestische plantenbak of bovenop een kast)
  2. 2
    Hang een akoestisch paneel of schilderij aan de wand
  3. 3
    Plaats akoestische plafondplaten in je systeemplafond
  4. 4
    Leg een dik vloerkleed onder de vergaderplek
  5. 5
    Kies bureaustoelen met een gestoffeerde rugleuning en zitting
  6. 6
    Deel een grote ruimte op in kleinere hoekjes met scheidingswanden
  7. 7
    Plaats een paar belcellen op de gang

Waardoor ontstaat een galm op kantoor?

Je hebt het vast wel eens geprobeerd in een grote zaal of buiten in de bergen. Je roept heel hard “HALLO” en binnen twee seconden lijkt iemand je van een afstand te begroeten. De echo die je hoort is een vertraagde weerspiegeling van jouw eigen geluid. Dat is een paar keer leuk, maar het is ontzettend vermoeiend als je dat de hele dag aan moet horen. Daarom is het belangrijk om op kantoor en in horeca zo veel mogelijk echo (ook wel galm genoemd) te voorkomen.

Om te snappen hoe je de galm in een kantoorruimte verminderd, is het goed om even kort in te gaan op hoe geluid werkt. Geluid is niets meer dan trillingen in de lucht. Die trillingen ontstaan bijvoorbeeld door jouw stem, door de luidspreker van je telefoon of door een draaiende airconditioning.

Geluid beweegt zich als trillingen door een ruimte heen, totdat deze bij een obstakel komt. Dit kan een muur, het plafond, maar ook een object zoals een bureaustoel zijn. Op dat moment kunnen er twee dingen gebeuren: het geluid wordt geabsorbeerd (dus de trillingen worden gedempt) of het geluid wordt weerkaatst (de trillingen gaan dan weer verder, maar in een andere richting). Meestal zal er een combinatie van deze twee gebeuren: er wordt een deel van de trilling weggenomen, maar een deel wordt weerkaatst.

Beeld je nu in dat je collega net iets hardop tegen jou heeft gezegd. Zijn stemgeluid gaat alle kanten op en zal op sommige plekken worden geabsorbeerd, maar op veel plekken worden weerkaatst. Het geluid dat direct op je af komt, zul je het beste en snelste kunnen horen. Van het geluid dat in de ruimte wordt weerkaatst zal ook een deel weer op je afkomen. Dat geluid heeft een grotere afstand moeten overbruggen, dus zal er een kleine vertraging in zitten. Hierdoor hoor je binnen een paar (mili)seconden het geluid meerdere keren. Dit ervaren we als een galm.

Wat zijn de gevolgen van deze echo?

Het is maandagochtend en je staat in de koffiehoek samen met een collega na te praten over je weekend. Je vertelt over je zaterdagavond in de kroeg waar het weer ouderwets druk en gezellig was. Beeld je nu eens in dat je datzelfde gesprek niet in een rustige koffiehoek staat te houden, maar juist in die drukke kroeg. Door alle prikkels om je heen (bijvoorbeeld de muziek en mensen om je heen) is het een stuk lastiger om je te concentreren op het gesprek.

In dit voorbeeld is het verschil direct duidelijk. Wanneer je een galm op kantoor hebt, gebeurt er precies hetzelfde. Na ieder wordt dat wordt gezegd zal een echo op je afkomen. Soms is die echo duidelijk hoorbaar en soms heb je niet eens door dat hij er is. Jouw brein moet proberen om het juiste geluid uit die ruis te filteren. Een echo op kantoor zorgt er dus voor dat je meer moeite moet doen om een gesprek te voeren. Dit kan (ongemerkt) vermoeiend zijn, waardoor je de werkdag minder productief bent.

Sommige mensen zijn gevoeliger voor prikkels dan anderen. Het kan dus zijn dat jouw collega helemaal geen last ervaart van de galm, maar jijzelf wel. Dit is niks om je voor te schamen en dat een ander er geen last van heeft, is geen reden om het probleem niet aan te pakken.

Wat kun je doen tegen galm op kantoor?

Hierboven hebben we al kort een paar praktische tips gegeven. Om je te helpen de juiste oplossing te kiezen, gaan we daar wat dieper op in.

Planten

Planten zijn nog steeds ondergewaardeerd op kantoor. Zonde, want planten hebben een drievoudige werking:

  • Planten zorgen voor een schone lucht op kantoor door het omzetten van CO2 naar zuurstof én het filteren van fijnstof.
  • Een groene omgeving heeft een rustgevend effect op je brein waardoor je minder stress ervaart.
  • De bladeren van planten zijn ideaal om geluid te dempen doordat deze trillingen uit de lucht nemen.

Gelukkig is er steeds meer aandacht voor het gebruik van natuurlijke materialen en planten op kantoor. Deze stroming binnen de kantoorinrichting wordt ook wel Biophilic design genoemd.

Akoestische panelen en schilderijen

De wanden in een kantoor zijn grotendeels bepalend voor de akoestiek in een ruimte. Hoewel geluid alle kanten op gaat, zal het merendeel in één richting gaan. Namelijk de kant waar je op praat. De strook van ongeveer een tot twee meter boven de grond is dus de ideale plek om geluidsgolven op te vangen.

Akoestische panelen bestaan meestal uit een frame van een paar centimeter dik, waartussen akoestisch dempend materiaal wordt geplaatst. De voorkant van zo’n paneel wordt voorzien van een stoffering in een kleur of met een print.

Akoestisch systeemplafond

In veel kantoren vind je een systeemplafond terug. Deze systemen zijn een eenvoudige manier om een strakke afwerking te krijgen en kabels/buizen weg te werken. Het fijne aan systeemplafonds is dat de panelen die hierin zitten standaard afmetingen hebben, waardoor je deze eenvoudig kunt vervangen. Heb je last van een galm in een kantoor met systeemplafond? Dan is dit een goed startpunt om verbetering aan te brengen. Je kunt kiezen voor panelen met een strakke afwerking, maar ook juist voor panelen met mos erin verwerkt, voorzien van houten latten of met geometrische vormen.

Vloerkleden

De sleutel tot het verminderen van galm is grote oppervlaktes met zacht materiaal toevoegen. Vloerkleden zijn dus ideaal, want deze kun je zo groot en klein maken als je zelf wilt. Onder werkplekken is het niet altijd fijn om vloerkleden te leggen, maar in een overleghoek juist weer wel. Vaak vind je in kantoor wel een plek met banken waar je kort kan overleggen of waar je gasten kunt ontvangen. Leg hier een extra dik vloerkleed neer voor het maximale effect.

Bureaustoelen met een gestoffeerde rugleuning en zitting

Hoe fijn is dat? Een oplossing voor en galm die niet eens opvalt in een kantooromgeving. Iedere goede werkplek heeft een goede bureaustoel nodig. Hier wordt nog wel eens gekozen voor een bureaustoel met een open ontwerp (bijvoorbeeld met een netbespannen rugleuning). Helaas doen die niet zo veel voor de akoestiek. Je kunt beter kiezen voor traditionele bureaustoelen met een gestoffeerde zitting én rugleuning. Deze zijn voorzien van een dik(ker) kussen, waardoor deze meer geluid zullen absorberen. Je hoeft niet bang te zijn dat de bureaustoelen dan meteen saai worden, want je kunt bureaustoelen vaak in verschillende kleuren stof laten bekleden. Kies hierbij voor een wat grovere stof met een open structuur om meer geluid te absorberen.

Deel een grote ruimte op

Als je een kerk binnenloopt dan is de galm het eerste dat je opvalt. Niet iets wat je moet willen op kantoor. Heb je hele grote ruimtes in je kantoorpand? Dan is het verstandig om die op te delen in kleinere ruimtes of hoekjes. Je hoeft niet bang te zijn dat je meteen aan de slag moet met systeemwanden, want er zijn veel verschillende manieren om een ruimte op te delen.

Zo kun je een ruimte functioneel opdelen door halfhoge schuifdeurkasten of roldeurkasten te plaatsen. Je krijgt dan niet alleen meer opbergruimte, maar de achterkant van zo’n kast is ideaal om een akoestisch paneel tegenaan te monteren. Bovenop de kast kun je plantenbakken plaatsen waardoor je ook gelijk meer groen op kantoor krijgt.

Het nadeel van kasten is dat deze relatief veel ruimte innemen. Een alternatief is om akoestische roomdividers in de ruimte te plaatsen. Deze grote panelen staan op de grond op voetjes en zijn vaak eenvoudig aan elkaar te koppelen door speciale bevestigingen of magneten. Speel met de hoogte van deze panelen om een speels effect te krijgen. Deel je de ruimte vaak anders in? Dan kun je dit soort panelen ook op wielen krijgen. Om weer extra functionaliteit toe te voegen aan je kantoor kun je de roomdividers ook afwisselen met akoestische whiteboards. Deze zijn aan de achterkant en onder het whiteboard voorzien van akoestisch dempend materiaal.

Belcellen

Hoe meer geluid er is, hoe storender een galm zal zijn. Kijk daarom of je zoveel mogelijk bronnen van geluid weg kunt nemen. Tegenwoordig (video)bellen we steeds vaker, waarbij het aan de ene kant vervelend is als er veel geluid om je heen is en aan de andere kant we juist veel storend geluid produceren. In moderne kantoren is vaak een gebrek aan kleine ruimtes waar je even kunt zitten bellen zonder je collega’s te storen. In die kantoren zijn belcellen de ideale oplossing. Deze standalone cabines kun je eenvoudig in iedere ruimte neerzetten. Vaak nemen deze belcabines minder dan één vierkante meter aan ruimte in beslag. Sommige van die belcellen zijn ook aan de buitenkant voorzien van akoestisch dempend materiaal, waardoor ze een dubbele functie hebben. Ze zorgen voor rust binnenin de cabine, maar ook voor minder galm daarbuiten.

Hopelijk heb je na deze achtergrond en tips wat meer inzicht over de oorzaak, gevolgen en oplossingen voor galm op kantoor. Heb je vragen of wil je meer weten over een specifieke oplossing? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Akoestische panelen zijn een manier om galm op kantoor te verminderen

Galm op kantoor? 7 tips om dit op te lossen

Vraag een adviesgesprek aan

Over welk onderwerp wil je een adviesgesprek?