Op een feestje wil je dat het dak eraf gaat. Maar op kantoor is het plafond je grootste vriend. Akoestische plafondpanelen zijn een van de minst zichtbare manieren om geluid te dempen en galm te voorkomen. Doordat de panelen vlak tegen het plafond gemonteerd worden, maakt het niet uit hoe dik deze zijn. Hoe dikker het paneel, hoe beter deze het geluid zal absorberen. 

Hoewel geluiddempende plafondpanelen in veel situaties toepasbaar zijn, verschilt het per situatie of deze de beste oplossing zijn. Hieronder enkele voorbeelden van situaties waarin plafondpanelen wél en niet geschikt zijn.

Wanneer plaats je akoestische plafondpanelen?

  • Wanneer werkplekken in een grote ruimte zonder tussenwanden zijn geplaatst.
  • In een gang tussen twee ruimtes om minder geluid over te laten vloeien
  • In een vergaderruimte om galm te verminderen

Wanneer kun je beter geen akoestische plafondpanelen gebruiken?

  • In een ruimte met een glazen plafond of met veel daklichten
  • Bij een extreem hoog plafond zullen de panelen lager gehangen moeten worden, hierdoor zijn deze duidelijker zichtbaar
  • Wanneer het plafond oneffen is en doorbroken wordt door bijvoorbeeld draagbalken

Waar moet je op letten bij het kiezen van een akoestisch plafondpaneel?

Veel plafondpanelen lijken op elkaar. Toch zijn er subtiele verschillen die het ene paneel geschikter maakt dan de ander. Als je op zoek bent naar geluiddempende panelen voor aan het plafond, dan is het gewenste formaat het eerste waar je naar moet kijken. Ben je op zoek naar een plafondvullend akoestisch paneel? Of juist een klein formaat? Of wil je juist met een aantal kleine panelen een patroon maken en een groter oppervlak vullen?

Naast formaat is ook het type plafond van groot belang. Heb je een systeemplafond? Dan zijn er speciale geluiddempende systeemplafondplaten verkrijgbaar. Deze hebben een standaard maat en kun je dus direct gebruiken om bestaande plafondplaten te vervangen. Hierdoor kun je niet alleen gebruikmaken van de bestaande bevestigingsmogelijkheden, maar valt het plafond ook nog eens minder op. Natuurlijk kun je ook bij een systeemplafond kiezen om een zgn. 'vals plafond' eronder te hangen met behulp van een ander type paneel.

De meeste panelen zijn aan de onderzijde gestoffeerd en bestaan uit een frame met daarin geluiddempend materiaal. De onderzijde (en eventueel de zijkanten) zijn dan gestoffeerd met een open geweven stof. Dit laatste is belangrijk, omdat de stoffering het geluid niet moet weerkaatsen. Het voordeel van panelen met een frame is dat deze dikker zijn en hierdoor meer geluid dempen dan dunne panelen. Het geluiddempende materiaal is vaak gerecycled katoen of wol. Bij gestoffeerde panelen bepaalt de breedte van de rol stof de maximale afmeting van het paneel. Gelukkig komen er steeds meer speciale paneelstoffen op de markt. Deze zijn specifiek ontworpen voor gebruik op grote oppervlakten en komen op een brede rol. 

Andere panelen bestaan geheel uit een specifiek materiaal. Je ziet bijvoorbeeld vaak panelen van PET-vilt. Dit soort plafondpanelen zijn gemaakt van gerecycled plastic en worden gemaakt uit een geperste plaat. Uit zo'n plaat kunnen vervolgens panelen in alle vormen en maten worden gesneden. Doordat PET-vilt uit zichzelf een stevig materiaal is, hoeft deze niet in een frame geplaatst te worden. Hierdoor is het ook mogelijk om scherpe hoeken of ronde afwerkingen te maken. Wil je bijvoorbeeld jouw bedrijfslogo in geluiddempend materiaal laten maken? Dat is mogelijk in alle kleuren van de regenboog. Het nadeel van solide panelen is wel dat deze harder zijn dan panelen met een frame en dempend materiaal als kern. Hierdoor zullen panelen van PET-vilt minder geluid dempen dan zachtere panelen.

Bekijk de akoestische plafondpanelen van onze merken

Werken in Stilte werkt nauw samen met verschillende merken om zo een gevarieerd assortiment aan te kunnen bieden. Wij hebben hierin een voorselectie gemaakt van prijs-kwaliteitverhouding en algemene functionaliteit. Ieder merk heeft zijn eigen kenmerken en deze vind je terug in de plafondpanelen. Hieronder staat een korte samenvatting per merk. Klik door om de plafondpanelen per merk te bekijken.

Dutchcreen Akoestische Plafondpanelen

Deze panelen zijn rondom gestoffeerd en hebben daardoor een strakke uitstraling. De plafondpanelen zijn op verschillende manieren te monteren. Alle producten van Dutchcreen worden in Nederland gemaakt met gerecyclede textielvezels.

Akoestische demping

Prijs

Levertijd


Nyink Akoestische Plafondpanelen

Bij alle plafondpanelen van Nyink is het mogelijk om de stoffering te vervangen. Dit maakt dat de producten lang meegaan. Alle producten van Nyink worden in Nederland gemaakt met gerecyclede textielvezels.

Akoestische demping

Prijs

Levertijd


Vraag een adviesgesprek aan

Over welk onderwerp wil je een adviesgesprek?