Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie dempt geluid het beste van het land? Akoestische wandpanelen zijn ideaal als het gaat om het dempen van geluid. Doordat de panelen vlak tegen de wand gemonteerd worden, maakt het niet uit hoe dik deze zijn. Hoe dikker het paneel, hoe beter deze het geluid zal absorberen.
Hoewel geluiddempende wandpanelen in veel situaties toepasbaar zijn, verschilt het per situatie of deze de beste oplossing zijn. Hieronder enkele voorbeelden van situaties waarin wandpanelen wél en niet geschikt zijn.
Wanneer plaats je akoestische wandpanelen?
Wanneer kun je beter geen akoestische wandpanelen gebruiken?
Waar moet je op letten bij het kiezen van een akoestisch wandpaneel?
Veel wandpanelen lijken op elkaar. Toch zijn er subtiele verschillen die het ene paneel geschikter maakt dan de ander. Als je op zoek bent naar geluiddempende panelen voor aan de muur, dan is het gewenste formaat het eerste waar je naar moet kijken. Ben je op zoek naar een wandvullend akoestisch paneel? Of juist een klein formaat? Of wil je juist met een aantal kleine panelen een patroon maken en een groter oppervlak vullen?
De meeste panelen bestaan uit een frame met daarin geluiddempend materiaal. De voorzijde (en eventueel de zijkanten) zijn dan gestoffeerd met een open geweven stof. Dit laatste is belangrijk, omdat de stoffering het geluid niet moet weerkaatsen. Bij gestoffeerde panelen bepaalt de breedte van de rol stof de maximale afmeting van het paneel. Gelukkig komen er steeds meer speciale paneelstoffen op de markt. Deze zijn specifiek ontworpen voor gebruik op grote oppervlakten en komen op een brede rol. Het voordeel van panelen met een frame is dat deze dikker zijn en hierdoor meer geluid dempen dan dunne panelen. Het geluiddempende materiaal is vaak gerecycled katoen of wol.
Andere panelen bestaan geheel uit een specifiek materiaal. Je ziet bijvoorbeeld vaak panelen van PET-vilt. Dit soort panelen zijn gemaakt van gerecycled plastic en worden gemaakt uit een geperste plaat. Uit zo'n plaat kunnen vervolgens panelen in alle vormen en maten worden gesneden. Doordat PET-vilt uit zichzelf een stevig materiaal is, hoeft deze niet in een frame geplaatst te worden. Hierdoor is het ook mogelijk om scherpe hoeken of ronde afwerkingen te maken. Wil je bijvoorbeeld jouw bedrijfslogo in geluiddempend materiaal laten maken? Dat is mogelijk in alle kleuren van de regenboog. Het nadeel van solide panelen is wel dat deze harder zijn dan panelen met een frame en dempend materiaal als kern. Hierdoor zullen panelen van PET-vilt minder geluid dempen dan zachtere panelen.
Ook de locatie waar het paneel komt te hangen is belangrijk bij het uitzoeken van de juiste oplossing. Komt deze ergens te hangen waar deze snel vies kan worden? Dan kun je het beste kiezen voor een akoestisch wandpaneel die schoon te maken is óf waarvan de stoffering vervangen kan worden. Komt het paneel juist in een hele nette ruimte te hangen en dient deze ook als eyecatcher? Dan kun je ook een akoestisch schilderij of kunstwerk overwegen.
Bekijk de akoestische wandpanelen van onze merken
Werken in Stilte werkt nauw samen met verschillende merken om zo een gevarieerd assortiment aan te kunnen bieden. Wij hebben hierin een voorselectie gemaakt van prijs-kwaliteitverhouding en algemene functionaliteit. Ieder merk heeft zijn eigen kenmerken en deze vind je terug in de wandpanelen. Hieronder staat een korte samenvatting per merk. Klik door om de wandpanelen per merk te bekijken.

Dutchcreen Akoestische Wandpanelen
Deze panelen zijn rondom gestoffeerd en hebben daardoor een strakke uitstraling. De wandpanelen zijn op verschillende manieren te monteren. Alle producten van Dutchcreen worden in Nederland gemaakt met gerecyclede textielvezels.
Akoestische demping | |
Prijs | |
Levertijd |

Nyink Akoestische Wandpanelen
Bij alle wandpanelen van Nyink is het mogelijk om de stoffering te vervangen. Dit maakt dat de producten lang meegaan. Alle producten van Nyink worden in Nederland gemaakt met gerecyclede textielvezels.
Akoestische demping | |
Prijs | |
Levertijd |